Kawa jakości speciality
Źródło treści: https://javacoffee.pl/
Jakie kryteria musi spełniać kawa jakości speciality?
Kawa jakości speciality spełnia wysokie wymagania zarówno na etapie uprawy, jak i później na etapie palenia. Kluczową cechą takich ziaren jest dbałość o jakość, naturalność i czystość w całym procesie od siewu po zbiór, a także na dalszych etapach produkcji, czyli w trakcie transportu oraz selekcji poprzedzającej palenie. Kawa, aby móc nosić to miano, powinna:
- pochodzić z upraw, na których zbiory odbywają się ręcznie, ponieważ dzięki temu z największą dokładnością można odrzucić owoce niedojrzałe czy takie z defektami;
- przechodzić wieloetapową kontrolę jakości;
- pochodzić bezpośrednio od farmera, aby można było dokładnie określić jej pochodzenie i sposób uprawy.
Ziarna, które znajdziesz w ofercie naszej palarni JAVA Coffee, spełniają wszystkie wymienione wyżej warunki. Nasze kawy są uprawiane na terenach wysokogórskich, na wysokościach przekraczających nawet 2000 m n.p.m. i dzięki temu możemy mieć pewność, że ich uprawa odbywa się w warunkach ekologicznych, w sposób tradycyjny, co przekłada się na naturalność i bogaty “prawdziwy” smak otrzymanego naparu. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – napisz do nas! Stosujemy zasady pełnej transparentności, dlatego udzielimy Ci wszystkich informacji, jakich możesz potrzebować.
Zasady palenia
O jakości speciality świadczy zarówno jakość surowego ziarna, które jest produktem bazowym, jak i proces palenia. W naszym asortymencie znajdziesz głównie kawy palone jasno, które są najlepsze do metod przelewowych, oraz kawy palone średnio i ciemno – do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. Jaśniejszy wypał kawy sprawia, że ziarno uwalnia swoje prawdziwe aromaty. Kawy szeroko dostępne na sklepowych półkach są zazwyczaj palone ciemno. Ten zabieg stosuje się po to, aby zakamuflować ich defekty – to właśnie dlatego są w smaku przede wszystkim gorzkie. Zanim ziarna kawy specialty zostaną wypalone, konieczne jest przeprowadzenie testów, a dokładniej porównanie próbek kawy w ramach tak zwanego cuppingu. Taki proces pozwala wyłonić ziarna z największym potencjałem. Warto wspomnieć także, że kawę speciality pali się na świeżo. Chodzi tu zarówno o świeżość ziaren, czyli terminy zbiorów, jak i o samą czynność wypalenia, która powinna nastąpić tuż przed zaparzeniem. Im dłużej wypalona kawa leżakuje, tym mniej wyrazisty jest jej smak, dlatego nasze kawy wysyłamy do klienta maksymalnie 4 dni po wypaleniu. W naszym sklepie oferujemy nie tylko kawę, ale również akcesoria do jej parzenia, takie jak młynki, filtry czy kawiarki. Jeśli jesteś również fanem wysokiej jakości herbat, zapoznaj się z naszą ofertą w tym zakresie. Proponujemy herbaty czarne, zielone, owocowe, ziołowe, rooibos czy matchę.